Годишен наративен извештај за 2020- Легис

Работата на Легис во 2020 година беше одбележана со дополнителна локална хуманитарна, покрај бегалската криза која трае од 2015 година. Имено, во текот на годината, работата на Легис значително се зголеми во целосна поддршка на локалното население во висок социјален ризик, затоа што ефектите од пандемијата на вирусот КОВИД-19 ја погоди токму оваа категорија на граѓани. Во однос на минатата 2019 г. локалните потреби на населението се зголемија од хуманитарна помош во дневна дистрибуција на леб, неделни топли оброци, облека и дневна достава на заштитни маски, ракавици и средства за дезинфекција и хигиена, а заради вирусот и потребата од зајакнување на имунитетот на луѓето, делење на пакети со свежо овошје. Потребите на локалното население и луѓето во миграција и барателите на азил беа пресретнати на терен од страна на тимот на Легис и неуморната работа на волонтерите.

Целиот извештај погледни го ТУКА